Negyedszázados Fesztivál

Negyedszázados Fesztivál

 

Negyedszázados Fesztivál

 

 

25 éves a Kerekasztal Színház

 

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ decemberben azzal a céllal rendezi meg születésnapi eseménysorozatának záróünnepét, hogy partnertársulatait bemutassa a sajtó képviselőinek, barátainak, s mindazoknak, akik érdeklődnek a műfaj iránt. A december 5-8. között megrendezésre kerülő Negyedszázados Fesztiválon a huszonötödik, jubileumi év terméséből válogatva, új bemutatókkal és számos, koprodukcióban készült előadással jelentkezik a társulat.

A négy napos rendezvényen a nézők részvételén és a közös gondolkodáson alapuló komplex színházi nevelési előadásokon túl közösségi programokkal, a Kerekasztal forgatókönyvíró pályázatának legjobb drámájából készül felolvasószínházzal és könyvbemutatóval várják az érdeklődőket. Legfrissebb bemutatói mellett, a Mentőcsónak Manőver Alkotócsoportjával közös Bizony című készülő előadásuk főpróbájába is betekintést engednek, ami az első, kocsmában játszott komplex színházi nevelési előadás Magyarországon.

A Kerekasztal egy olyan műhely, amely a legkülönfélébb alkotók sokszínű tudását és kísérletező kedvét beforgatva invitálja együttgondolkodásra nézőit. Ezt jól reprezentálja a fesztiválprogram, melyben többek között a győri Vaskakas Bábszínházzal, a RÉV Színházi és Nevelési Társulattal és a budapesti Trainingspot Társulattal találkozhatnak a nézők.

A Kerekasztal előadásai elsősorban gyerekeknek és fiataloknak készülnek, általában iskolai osztályok vesznek rajtuk részt, azonban sok probléma és kérdés, amit ezek az előadások felvetnek, a felnőtt korosztály számára is relevánsak. A Negyedszázados Fesztiválon az érdeklődők lehetőséget kapnak, hogy a Bizony, a Kéksziget és a Messiások című előadásokon saját bőrükön tapasztalhassák meg, milyen egy történet résztvevőjének lenni, és közösen gondolkodni a felvetett kérdésekről. Az Áthallások, a Milenda, a Nem állunk meg és a Szigetlakó című előadások esetében a “megfigyelő” szerepét tölthetik be felnőtt nézőink, „kívülről” figyelhetik a színész-drámatanárok munkáját, illetve a diák résztvevők működését a történetben.

A Negyedszázados Fesztivál minden programja ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az űrlapok a társulat honlapján és a facebook eseményekben találhatóak.

Program

 

December 5. kedd Messiások 10:00 Marczi
December 5. kedd Bizony 19:00 Helvécia Söröző
December 6. szerda A szigetlakó 10:00 Marczi
December 6. szerda Áthallások 13:00 Marczi
December 7. csütörtök Nem állunk meg 10:00 Marczi
December 7. csütörtök Milenda 13:00 Marczi
December 7. csütörtök Kerekasztal-kvíz 18:30 Stifler Buda
December 8. péntek Kéksziget 16:00 Marczi
December 8. péntek Kerekasztal-est 19:00 Marczi

 

December 5., kedd 10 óra

Messiások

A program a Kerekasztal színész-drámatanár ösztöndíjasainak előadása.
Az előadás középpontjában a segítés és a társadalmi hasznosság kérdésköre áll. Ki nevezhető társadalmilag hasznosnak? Beleszólhatunk-e mások életébe? Milyen felelősséggel tartozunk embertársainkért, a környezetünkért, a társadalomért?
Rendező: Farkas Atilla
Szereplők: Boros Ádám, Fejér Máté, Jelinek Erzsébet, Réti Adrienn
Részletek és regisztráció >>>>

December 5., kedd 19 óra

Bizony

A Kerekasztal Színház és a Mentőcsónak Manőver Alkotócsoportjának főpróbáján az első kocsmában játszott komplex színházi nevelési előadást tekinthetik meg az érdeklődők.
Az előadás a bizonyosság kérdéskörét járja körül: honnan szerzünk bizonyosságokat, mit fogadunk el annak, és leginkább mihez kezdünk, ha valami, amiben biztosak voltunk válságba kerül?
Az előadás helyszíne a Helvécia Söröző. (Budapest 1067 Eötvös u. 23/b.)
Rendező: Farkas Atilla
Szereplők: Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál, Stangl Franciska, Szepes Anna,
Részletek és regisztráció >>>

December 6., szerda 10 óra

Szigetlakó

A Kerekasztal Színház és a győri Vaskakas Bábszínház közös előadása
A Negyedszázados Fesztivál alkalmából ezúttal Budapesten felnőtt nézők számára is megtekinthető. Az előadás felső tagozatos diákok részvételével  azt a kérdéskört járja körül, hogy milyen tudásokra van szükségünk ahhoz, hogy boldogulni tudjunk az életünkben, és megfeleljünk a társadalom elvárásainak? A Szigetlakó Hajós Zsuzsa és Kocsis Rozi rendezésében különleges bábszínházi formanyelvet használ, a tárgyanimációt.
Rendező: Hajós Zsuzsa
Szereplők: Bora Levente, Gergely Rozália, Kocsis Rozi, Rab Viki, Ragán Edit, Szúkenyik Tamás, Vitányi-Juhász István
Részletek és regisztráció>>>

Fotó: Orosz Sándor (a Szigetlakó c. előadásból)

December 6., szerda 13 óra

Áthallások

A Trainingspot Társulat és a Versünnep Alapítvány komplex színházi nevelési előadása a Kerekasztal Színház hospitálási programjából nőtte ki magát.
Az előadást Lois Lowry Az emlékek őre című ifjúsági regénye inspirálta. Közösen gondolkozhatunk arról, hogy a boldogság reményében van-e jogunk magunkra és közösségünkre terhelni a teljes élettel járó fizikai és lelki fájdalmakat?
Rendező: Az alkotók
Alkotók, színész-drámatanárok: Buzási Fanni, Jobbágy Kata, Lovas Dániel, Manyasz Erika
Részletek és regisztriáció>>>

December 7., csütörtök 10 óra

Nem állunk meg

A Kerekasztal Színház és a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat közös előadása
A történet Mátyás király álruhás országjárásaiból indul ki. A hátszegi báró híre eljut Budára is, így a fiatal Mátyás útra kel, hogy meggyőződjön arról, hogy igazak-e a hátszegi báró igazságtalanságairól szóló hírek
A színházi játékban a résztvevők a hátszegi gyerekek bőrébe bújhatnak. A rengeteg kaland során gyors döntéseket hoznak, együttműködnek, együtt gondolkodnak, közösen alkotnak, és végül lehetőségük van Hátszegi báróval kapcsolatban igazságot tenni.
Rendező: Hajós Zsuzsa
Játsszák: Balla Richie, Balláné Bálint Bernadett, Nagy Zsolt, Szántó Dániel
Részletek és regisztráció>>>

December 7., csütörtök 13 óra

Milenda

A társulat legújabb előadása a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ egy éves szakmai műhelyének eredménye
Az előadás Neil Gaiman Coraline c. regényét dolgozza fel, mely egy sajátos felnövekedés történet a valóság és a képzelet vékony határvonalán.
Rendező: Lakatos Dorina
Szereplők: Farkas Atilla/Szalai Ádám, Farkas-Sára Eszter, Füsi Anna, Horváth Dóra, Kárpáti Liza, Kőszegi Judit, Lakatos Dorina, Lovászi Edina, Manyasz Erika
Részletek és regisztriáció>>>

Fotó: Jobbágy Kata (a Milenda c. előadásból)

December 7., csütörtök 17 óra – Stifler Buda

Kerekasztal-Kvíz

Kötetlen beszélgetés egy jó ital mellett közösségi kvízjátékkal és bulival egybekötve
A program helyszíne a Stifler Buda (1024 Budapest, Margit krt. 105)

December 8., péntek 16 óra

Kéksziget

A társulat improvizációi alapján Kárpáti Péter által írt komplex színházi nevelési előadás felső tagozatos diákok számára készült, de a Negyedszázados Fesztiválon ezúttal a felnőtt közönség részvételére számítunk.
Az előadás során a generiációs különbségekről és a kommunikációs akadályokról gondolkodhatunk közösen.
Rendező: Kárpáti Péter és Kárpáti István
Szereplők: Farkas Atilla, Farkas-Sára Eszter, Hajós Zsuzsa, Jobbágy Kata, Lipták Ildikó
Részletek és regisztráció>>>

December 8., péntek 19 óra

Kerekasztal-est

Felolvasószínház
Az est házigazdája: Jaskó Bálint
Az esten a Kerekasztal által kiírt forgatókönyvíró pályázat második helyezett, Kurta Niké és Tési Dóra Néma bohócok című munkájából Tárnoki Márk rendez felolvasószínházat.

Könyvbemutató
A csapat születésnapi tortáján a különleges marcipándísz saját kötetük lesz. Közreadnak egy válogatást az elmúlt tíz évben elkészült komplex színházi nevelési előadásokból, mely hat szövegkönyvet tartalmaz.

Az üzenetekre általában 24 órán belül válaszolunk a hétvégék kivételével. Az üzeneteket bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem adunk ki semmilyen információt.

Köszönjük az üzenetét. Hamarosan válaszolunk önnek!

Adjon meg egy nevet!

Adjon meg egy érvényes Email címet!

Az üzenet nem maradhat üresen!