Képgaléria az előadásról

Torless-foto-600x408

Torless-foto-600x408

Törless iskolaévei

Korosztály: 10. évf - Felnőtt
Program hossza: 60 perc

az FAQ, a Kerekasztal és a MANNA koprodukciójában készült tantermi előadás

Törless a nyári szünet után visszatér a fiúintézetbe, ahol tanulóéveit tölti. A fiú szenved a magánytól, és rengeteg kérdés gomolyog benne saját magával és a világgal kapcsolatban. Két barátra tesz szert, akik különféle kísérleteik céltáblájául egy harmadik fiút, a kiszolgáltatott helyzetbe lévő Basinit szemelik ki. Éjjelente az intézet padlásának egy eldugott helyiségébe vonulnak, és odáig feszítik a kísérletezést, hogy Basini élete veszélybe kerül. Törless dilemmái, kérdései szinte narrálják a történetet, amelyben a tanárokkal való kommunikációs szakadék ugyanúgy felszínre kerül, mint a szülőktől való elszakadás problémái.

Robert Musil klasszikussá vált regényét Kemény Zsófi írta át verses drámává, meghagyva az eredeti történetet, a középiskolások körében népszerű slampoetry műfaj formájába átültetve.

Az előadás formanyelve, eszköznélkülisége miatt ideális a tantermekbe, témája pedig könnyen átélhetővé válik a gimnazisták számára, hiszen velük azonos korú fiatalokat láthatnak, olyan témákat érintve  mint a kiközösítés, kiszolgáltatottság, közösség, felnőtté válás, tanár-diák viszony, amelyek e korban a leginkább foglalkoztatják őket.

 

Mikor láthatom?

  • 2023. október 13. péntek - 18:00 óra, Marczibányi Téri MK
  • 2024. április 22. hétfő - 11:00 óra, Burattino

Érdekli az előadás?

Szereplők

Hunyadi Máté
Jenővári Miklós
Martinkovics Máté
Szántó Balázs

Alkotók

írta: Kemény Zsófia

rendezte: Tárnoki Márk

Filmek, egyéb tartalmak